Jultraditioner och Frihet

photo © 2008 Per Ola Wiberg | more info (via: Wylio)12 dagar kvar till julafton. Detta år är jag nästan helt med på noterna kring jul, även om jag i år började julpynta först efter 2:a advent. Jag har i många år trott att det inte spelar så stor roll om jag firar jul eller inte, att min vuxna livsstil som varit mer av den alternativa sorten i 15 års tid inte har “behövt” traditioner men förra året fattade jag att det inte längre är sant. Jag gillar julen! Så är det bara.

Så även om jag inte direkt anammar den julsvulstiga stilen, så har jag nu alltså dekorerat med en indisk julstjärna, mitt lilla luciatåg av trä, röda band med rosetter och min första julstake med mossa och små trollsvampar och väntar barnsligt ivrigt in att få tända det sista och fjärde ljuset i den nya staken. För det är väl därför julen är så omtyckt, för att de små inre barnen i oss ska få hoppa och studsa och öppna klappar med krulliga snören, äta sliskiga sötsaker och dofta varma dofter som påminner oss om när vi var små…

Nu blir det då aldrig kanske riktigt så där övermysigt som när vi var just små, men det är mysigt ändå. Och framför allt, som vuxen bestämmer jag själv var jag vill vara nånstans! Inga tråkiga släktingar om jag inte vill. Ingen äcklig julmat om jag inte vill. Jag kan bestämma själv! Och i år bestämmer jag att jag stannar hemma, i min lugna vrå och gosar med katten, mina nära vänner och tar en tur över till Ängsbackas gudomliga julbord på julafton.

Önskar er alla en god och fri jul – på helt egna villkor!

Comments are closed.